Peranan Kuala Terengganu Sebagai Pusat Kegiatan Agama Komuniti Cina : The Role of Kuala Terengganu as Chinese Community Center for Religious Activity - Awang, Azarudin; Wan Ahmad, Wan Helmy Shahriman; Ramly, Ahmad Faizal (‘Abqari Journal, 2021)
Kebanyakan komuniti Cina di negeri Terengganu tinggal di daerah Kuala Terengganu yang berfungsi sebagai ibu negeri, pusat pentadbiran, pusat perniagaan negeri dan pusat keagamaan mereka. Kajian ini bertujuan menjelaskan tentang peranan Kuala Terengganu sebagai pusat perkembangan agama-agama bagi komuniti Cina di negeri ini. Metodologi kajian ini dilakukan melalui kaedah temu bual ke atas lima orang pemimpin badan agama di negeri ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa kebanyakan komuniti Cina di negeri Terengganu berpegang kepada agama Buddha, Taoisme dan Confucianisme dan sebahagian daripada mereka memeluk agama Kristian dan Islam. Most of the Chinese community in Terengganu live in Kuala Terengganu area which serves as the capital, administrative, business and religious center of the state. This study aims to explain the role of Kuala Terengganu as a center for the development of religions for the Chinese community in this state. The methodology of this study is conducted through series of interview with 5 religious leaders. The result reveals that most of the Chinese communities in the state of Terengganu adhere to Buddhism, Taoism and Confucianism while some of them embrace Christianity and Islam.