Metodologi Dakwah Menurut Abdul Karim Zaidan (1917-2014): dalam Bukunya Usul Da’wah: Dakwah Methodology According to Abdul Karim Zaidan's View (1917-2014): In His Book Usul Da’wah - Ghazali, Mohd Rumaizuddin (‘Abqari Journal, 2020)
Artikel ini membicarakan tentang sumber metodologi dakwah, pendekatan dakwah menurut pandangan Abdul Karim Zaidan. Menurutnya, sumber metodologi dakwah ialah al-Quran, al-Sunnah, sejarah hidup para Sahabat, pendapat dan pandangan para fuqaha serta pengalaman pendakwah itu sendiri. Artikel ini menggunakan kaedah kajian perpustakaan. Objektif artikel ini ialah memperkenalkan biografi Abdul Karim Zaidan. Di samping itu menjelaskan manhaj dakwahnya iaitu berasaskan pratik yang pernah dilakukan oleh Rasulullah dan para sahabat. Rasulullah telah menggunakan pendekatan pengkisahan, dialog, penyelesaian masalah, pengajian ilmu, khutbah dan ceramah serta penulisan dengan menulis surat kepada ketua-ketua negara. Buku Usul al-Da’wahnya telah menjadi rujukan utama kepada pendakwah di seluruh dunia. Artikel ini mendapati penggunaan manhaj dakwah yang betul akan memberi impak positif kepada kejayaan perkembangan dakwah Islam. The article discusses the sources of da'wah methodology, da'wah approaches according to Abdul Karim Zaidan's view. According to him, the sources of da'wah methodology are the Qur'an, al-Sunnah, the history of Sahabah, the opinions and views of the fuqaha and the experiences of the dai’e themselves. This article employs library research. The objective of this article is to introduce the biography of Abdul Karim Zaidan. It also describes his dakwah methodology, which is based on the practices carried out by the Prophet and his Companions. The Prophet has utilised various methods such as narrations, dialogues, problem solving, focussed deliberations of knowledge, sermons and lectures as well as writings through correspondences with various heads of state. Through his own book, Usul al-Da’wah, he has been regarded as the source of reference to the Muslim preachers the world over. This article found that proper adoption of preaching methodologies will contribute positive impacts on the successful dissemination of the Islamic dakwah.