Kesediaan Pelajar Generasi Z di Universiti Malaysia Kelantan dalam Pembelajaran Teradun Bahasa Arab dalam Era IR4.0: Readiness of Generation Z Students at University Malaysia Kelantan for Arabic Blended Learning in the Era of IR4.0 - Amiruddin, Ahmad Zaki; Ab. Halim, Zulazhan; Zainuddin, Nurkhamimi (‘Abqari Journal, 2020)
Era IR4.0 telah mencetuskan anjakan paradigma dalam pelbagai sektor, termasuk sektor pendidikan melalui penerapan gabungan teknologi; e-pembelajaran dengan pembelajaran bersemuka yang dikenali sebagai pembelajaran teradun. Kajian ini diketengahkan bagi mengenal pasti tahap kesediaan pelajar Generasi Z (Gen-Z) di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dalam pembelajaran teradun bahasa Arab. Kaedah kuantitatif telah dimanfaatkan dalam kajian ini dengan menumpukan kepada analisis statistik deskriptif melalui edaran soal selidik yang melibatkan pelajar UMK. Dapatan menunjukkan kesediaan responden untuk pembelajaran teradun bahasa Arab pada tahap tinggi. Oleh itu, dicadangkan kajian berkaitan pembelajaran teradun perlu lebih giat dijalankan pada masa akan datang kerana pelajar Gen-Z bersedia menerimanya. Abstract The era of IR4.0 led to a rapid paradigm in various sectors, including the education sector through the adoption of technology combination; e-learning and face-to-face learning, known as blended learning (BL). This study was designed to identify the readiness level of generation z (Gen-Z) students at Universiti Malaysia Kelantan (UMK) for Arabic BL. The quantitative method was utilized in this study by focusing on descriptive statistical analysis through the distribution of questionnaires among UMK students. The results showed that the readiness among the respondents for Arabic blended learning at a high level. Hopefully, for future, the BL-related studies should be more exposed because of Gen-Z students' acceptance and their readiness.