A SHARĪ‘AH ASSESSMENT OF AL-QARḌ AL-ḤASAN (ETHICAL LOAN) AND ITS IMPACT IN AL-HAYAT RELIEF FOUNDATION, OGUN STATE, NIGERIA: Penyelidikan Shari’ah pada al-Qard al-Hasan (Pinjaman Etika) dan Kesannya dalam Al-Hayat Relief Foundation, Ogun State, Nigeria - Oyekolade Sodiq, Oyesanya; Taofiki Ajani, Salako (‘Abqari Journal, 2019)
Inaccessibility to ethical loans is considered one of the impediments to improving socio-economic conditions of Muslims in Nigeria. Consequently, Muslims are hindered economically to grow due to lack of adequate funds to invest. Thus, Al-Hayat Relief Foundation offered an alternative lending platform for Muslims. This paper, therefore, addressed the administration of interest-free loans in the Foundation in the light of the principles of the Sharī‘ah (Islamic Law), while also critiquing the impact of such loans in order to analyse Islam’s contributions to the socio-economic growth of the informal sector of Ogun State, Nigeria. Using content analysis, the paper collected data primarily from interviews. Findings revealed that the administration of ethical loans in the Foundation conformed, largely, to Sharī‘ah. Observed impacts included promotion of financial inclusion, sustainable economic empowerment of Muslim households, creation of employment opportunities, deepening and strengthening of the informal sector through provision of funds and promotion of micro-entrepreneurship. The paper concluded that the Foundation has created an enabling platform for funds’ provision using the principle of ta‘āwun (cooperation). It, therefore, recommended that the organisation needs to strengthen its institutional measures in the administration of ethical loan in order to reduce high rate of defaults among its members. Abstrak Ketidakupayaan untuk pinjaman etika adalah salah satu halangan bagi memperbaiki keadaan sosio-ekonomi umat Islam di Nigeria. Akibatnya, orang Muslim terhalang dari segi ekonomi untuk berkembang kerana kekurangan dana yang mencukupi untuk melabur. Akibatnya, Yayasan Al-Hayat Relief menawarkan platform pemberian alternatif untuk umat Islam. Oleh itu, makalah ini membincangkan pentadbiran pinjaman tanpa faedah dalam Yayasan berdasarkan prinsip-prinsip Sharī'ah (Hukum Islam), sementara juga mengkritik kesan pinjaman tersebut dengan tujuan untuk menjamin sumbangan Islam kepada sosio-ekonomi - pertumbuhan ekonomi sektor informal Negeri Ogun. Menggunakan analisis kandungan, kertas itu menggunakan kedua-dua sumber utama dan sekunder untuk mengumpul data. Bekas itu bergantung pada wawancara dan laporan tahunan Al-Hayat, sementara yang kedua meneroka artikel jurnal, laporan akhbar, tesis kedoktoran dan disertasi tuan. Penemuan mendedahkan bahawa pentadbiran pinjaman beretika dalam Yayasan mematuhi Sharī'ah. Impak yang diperhatikan termasuk promosi kemasukan kewangan, pemantapan ekonomi yang mampan untuk isi rumah Muslim, penciptaan peluang pekerjaan, pengukuhan dan pengukuhan sektor informal melalui penyediaan dana, promosi keusahawanan mikro, antara lain. Makalah menyimpulkan bahawa Yayasan mencipta platform yang membolehkan peruntukan dana menggunakan prinsip ta'āwun (kerjasama dan kolektiviti). Oleh itu, disyorkan bahawa organisasi perlu menguatkan langkah-langkah institusinya dalam pentadbiran pinjaman etika dengan tujuan untuk mengurangkan kadar mungkir yang tinggi di kalangan ahlinya.