PELAKSANAAN PEMBANGUNAN TANAH-TANAH WAKAF DI MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT MELAYU TERENGGANU (MAIDAM): Implementation of Waqf Land Development in Terengganu Islamic Religious and Malay Customs Council (MAIDAM) - Mohamad, Mohd. Ridzuan; Adnan, Ahmad Azrin (‘Abqari Journal, 2024)
Regarding the intention of Malaysia government who wants waqf to empower throughout the whole country through ‘Wakaf Madani’ theme, then State Islamic Religious Councils (MAIN) are putting efforts in succedding this policy through various forms of programs planned. However, fundamental problem recurring since a long time is that MAIN do not possess adequate fund, due to this many waqf lands did not achieve expected benefits. Based on this problem, research scope focused on waqf lands in Terengganu. Four themes attended in this study are to study waqf land status, suitable developmental sectors to be developed, financing of waqf fund, and methods to be implemented for waqf project. This study was performed through qualitative study by applying document analysis design based on content analysis techniques. This study found that, position of waqf land suitable for development is general waqf land. Meanwhile for buildings construction sector, physical development with wider impact and reasonable cost. While for financing fund, the authority in MAIDAM is through cash waqf and istibdal sources. Therefore, ideal method to be implemented in MAIDAM is conventional method. Conclusively, these four themes of study are important aspects to be realised at industrial level especially in MAIDAM. ABSTRAK Hasrat kerajaan Malaysia yang mahukan wakaf dapat diperkasakan diseluruh negara menerusi tema ‘Wakaf Madani’, maka pihak Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dalam usaha bagi menjayakan dasar ini dengan pelbagai bentuk yang telah direncanakan. Namun demikian, permasalahan asas yang sering berlaku sejak sekian lama adalah bahawa pihak MAIN tidak mempunyai dana yang mencukupi, kesan daripada ini banyak tanah-tanah wakaf tidak memperoleh hasil manfaat yang sepatutnya. Menerusi permasalahan ini, skop kajian ini akan menfokuskan tanah-tanah wakaf di Terengganu. Empat tema yang menjadi perhatian dalam kajian ini iaitu mengkaji status tanah wakaf, sektor pembangunan yang sesuai dibangunkan, pembiayaan dana wakaf dan kaedah projek wakaf yang akan dilaksanakan. Kajian ini dilaksanakan melalui kaedah kualitatif dengan mengaplikasikan reka bentuk analisis dokumen berdasarkan teknik analisis kandungan. Pengumpulan data kajian ini melibatkan sumber perpustakaan dan juga temu bual kakitangan MAIDAM yang terlibat secara langsung atau tidak bagi pengurusan wakaf di peringkat industri tersebut. Hasil kajian ini mendapati, kedudukan tanah wakaf yang sesuai dimajukan adalah tanah wakaf am dan beberapa foktor lain yang berkaitan seperti keluasan, kawasan sekitar, pegangan hak milik dan sebagainya. Manakala sektor pembinaan bangunan pula, ia didahulukan fizikal pembangunan yang mempunyai impak yang lebih luas serta kos pembinaan yang berpatutan, antaranya pembangunan dalam bentuk komersial. Bagi dana pembiayaan pula, kemampuan yang terdapat di MAIDAM adalah melalui sumber wakaf tunai dan istibdal. Seterusnya, projek pembangunan tanah wakaf adalah penting untuk memperoleh ‘Sijil Perakuan Siap dan Pematuhan’ CCC, justru, kaedah yang ideal yang perlu dilaksanakan di MAIDAM adalah kaedah konveosional. Kesimpulanya, empat tema kajian ini merupakan perkara penting yang perlu direalisasikan di peringkat industri khususnya di MAIDAM.