Sorotan Ringkas Penglibatan Orang Arab Hadhrami dalam Dakwah Islam dan Pentadbiran Agama di Malaysia: A Brief Highlights of the Hadhrami Arabs Involvement in Islamic Dakwah and Religious Administration in Malaysia - Abdul Latiff, Latifah (‘Abqari Journal, 2022)
The history of the development of Islam in Malaysia is closely related to the involvement of the Arabs who played a significant role in spreading Islam in the country. However, not many people know the story of their involvement in dakwah activities and religious administration in this country. Thus, this paper attempts to spotlight the involvement of Arab Sayyid descent propagating Islam in the country since their arrival until the middle of the 20th century AD. This qualitative study analyzed a review of the works of literature and primary sources from archival material. Findings showed that the Arab Sayyids involved in missionary spreading Islam and also in religious administration in several Malay states like Johor, Terengganu, Pahang and Kedah. ABSTRAK Sejarah perkembangan Islam di Malaysia berkait rapat dengan penglibatan orang Arab yang berperanan penting dalam menyebarkan Islam di Malaysia. Namun, tidak ramai yang mengetahui sejarah penglibatan mereka dalam aktiviti dakwah dan pentadbiran agama di negara ini. Justeru, makalah ini cuba mengetengahkan penglibatan Arab keturunan Sayyid dalam mengembangkan syiar Islam di negara ini sejak kedatangan mereka hingga pertengahan abad ke-20 Masihi. Kajian kualitatif ini menganalisis tinjauan literatur dan sumber primer daripada bahan arkib. Dapatan kajian menunjukkan orang Arab keturunan Sayyid turut terlibat dalam dakwah Islam serta pentadbiran agama di beberapa buah negeri Melayu seperti Johor, Terengganu, Pahang dan Kedah (98 perkataan).