Tahap Kepuasan Pelajar Terhadap Kualiti Perkhidmatan Universiti: Satu Tinjauan: Level of Student Satisfaction towards University Service Quality: A Review - Mohd Yusof, Norlaili; Asimiran, Soaib; Abdul Kadir, Suhaida (‘Abqari Journal, 2022)
Student satisfaction is an important aspect in a university where it is one of the main objectives of a university. Service quality and student satisfaction were also found to have a close relationship in ensuring that the university's objectives were achieved. Therefore, this study makes a review on the level of student satisfaction with the quality of university services based on past literature. This finding found that there are various factors that provide satisfaction to students and it affects the quality of university services. Therefore, the university management system needs implemented to be improved by integrating of Naqli and Aqli to create a balanced and syariah management based as well as provide a good service quality (syumul). This study should be able to help various parties to provide satisfaction to students through quality services. ABSTRAK Kepuasan pelajar adalah aspek penting dalam sesebuah universiti dimana ia merupakan salah satu objektif utama bagi sesebuah universiti. Kualiti perkhidmatan dan kepuasan pelajar juga didapati mempunyai hubungan yang rapat dalam memastikan objektif universiti tercapai. Kualiti perkhidmatan merupakan salah satu strategi persaingan untuk memberikan kepuasan kepada pelajar. Kepuasan pelajar merupakan suatu perkara penting yang perlu diberi perhatian dan ditekankan oleh pihak universiti. Ini kerana, setiap penerimaan perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelajar adalah penanda aras dalam penilaian kepuasan pelajar. Apabila kepuasan pelajar terbina, ia akan melahirkan kesetiaan pelajar terhadap universiti. Oleh itu kajian ini membuat satu tinjaun tentang tahap kepuasan pelajar terhadap kualiti perkhidmatan universiti.