Konsep Uruf dan Maslahah Sebagai Sumber Rujukan: Status Wanita Terhadap Harta Sepencarian dalam Perundangan Islam di Malaysia : The Concept of ‘Uruf and Maslahah as Sources of Reference: A Study on Matrimonial Property in Malaysian Islamic Legal System - Mochammad Sahid, Mualimin; Gunardi, Setiyawan; Zahalan, Nur Muhammad Hadi (‘Abqari Journal, 2020)
Harta Sepencarian bermaksud harta yang diperolehi dalam masa perkahwinan seorang suami dengan isterinya hasil daripada sumber-sumber atau usaha mereka bersama. Dalam khazanah fiqh, jenis harta ini tidak dijelaskan oleh ulama. Dalam amalannya, status harta ini akan dituntut oleh salah seorang pasangan suami isteri ini selepas berlakunya perceraian, kematian, atau kerana suami yang berkahwin dengan dengan isteri kedua. Salah satu daripada mereka berhak ke atas separuh harta atau kurang daripada itu dari harta pasangannya. Artikel ini bertujuan untuk menjelaskan status harta sepencarian menurut pandangan syarak dan amalannya dalam perundangan Islam di Malaysia. Dengan menggunakan kaedah kajian analisa dan perbandingan, penulis mengkaji status hukum harta ini dan menganalisis pelaksanaannya dalam masyarakat untuk mengetahui hubungannya dengan jenis-jenis harta lain dalam hukum syarak, seperti: Hibah, Nafkah, Maskahwin, wasiat, mut’ah dan juga harta warisan. Hasil kajian mandapati bahawa harta sepencarian satu amalan masyarakat melayu yang telah lama diamalkan. Ia diiktiraf oleh mahkamah Syariah di Malaysia berdasarkan dua dalil iatu uruf dan maslahah yang merupakan sumber hukum syarak yang berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah. Berpandukan itu, Islam dikenali sebagai agama yang memberikan perhatian ke atas hal-ehwal keluarga khasnya wanita dengan meletakkan mereka dalam kedudukan yang tinggi, menjaga maruah mereka, dan memelihara hak-hak seperti hak harta sepencarian ini. The matrimonial property (harta sepencarian) means the property acquired during the marriage of a husband and his wife as a result of their shared resources or efforts. There is no explanation about this kind of property in the classical fiqh studies. In practice, the property will be claimed by one of the spouses after the divorce, death, or the occurrence of second marriage. This article aims to study this type of property based on Islamic jurisprudence and law in Malaysia. Based on analytical and comparative methods, the researcher analyzes its legal status, implementation in society, and relationship between this kind of property and other types of properties in Islamic law, such as: hibah, nafkah, dowry, wasiat, mut'ah and even inheritance. Results of the study showed that harta sepencarian is a practice in Malay society since long time ago. It has been recognized by the Syariah court in Malaysia based on two sources of Islamic law ‘Uruf and Maslahah which referred to Qur’an and Sunnah. Guided by this, Islam is known as a religion that cares about family affairs especially women by placing them in high regard, maintaining their dignity, and preserving such rights as the right harta sepencarian.