Penggunaan Dinar Emas dalam Urusan Perniagaan Mengikut Perspektif Perundangan di Malaysia & Indonesia: The Use of Gold Dinar in Business Dealings According to the Legal Perspective in Malaysia & Indonesia - dahlan, nur khalidah; Zainudin, Farah Nuraliah (‘Abqari Journal, 2021)
Dinar emas merupakan mata wang logam yang berbentuk kepingan syiling emas. Pertikaian mengenai penggunaan dinar emas mula dibangkitkan ekoran daripada kejatuhan nilai mata wang negara-negara ASEAN pada tahun 1998. Penggunaan dinar emas ini dikatakan tidak terdedah kepada spekulasi berbanding mata wang kertas kerana emas sentiasa mempunyai nilai, malah, dinar emas boleh digunakan sebagai kredit bagi pembayaran dua hala. Namun begitu, sehingga kini masih belum ada lagi peruntukkan perundangan yang diwujudkan bagi mengetengahkan isu penggunaan dinar emas sebagai pengganti wang kertas bagi setiap jenis transaksi perniagaan. Oleh itu, kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti undang-undang yang bersesuaian yang boleh diwujudkan terhadap penggunaan dinar emas di Malaysia. Dengan menggunakan kaedah kualitatif iaitu analisis data penyelidikan melalui kajian kepustakaan dan kajian soal selidik. Hasil dapatan kajian ini adalah bahawa penerimaan penggunaan dinar emas di Kelantan membuktikan dinar emas sesuai digunakan di Malaysia jika penggunaannya dilakukan secara menyeluruh di Malaysia. Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengaplikasikan penggunaan dinar emas ialah dengan melaksanakan mekanisme sandaran nilai dinar emas bagi tujuan penstabilan mata wang di peringkat dunia. Dicadangkan juga bagi kajian masa hadapan untuk memfokuskan kepada mewujudkan peruntukan perundangan yang baru atau penambahan bahagian khas dalam akta-akta yang sedia ada mengenai pengamalan dinar emas. The dispute over the use of gold dinar was raised due to the fall of the ASEAN’s currencies in 1998. Yet, no speculation in the currency when involve with gold dinar. This is due to the gold’s currency will always have value in the market. The usage of gold dinar can also be apply in credit for bilateral transactions. However, there is no legal provision created to highlight the issue on usage of gold dinar as a substitute for a banknote in business transaction. This study is aimed to identify the appropriate laws related to gold dinar in Malaysia. The methodology used is based on data analysis through library research which focused on theme such as Islamic Finance law, and the usage of gold dinar on comercial transaction in Malaysia & Indonesia. The findings show that the usage of gold dinar in Kelantan is accepted and prove to be suitable usage in Malaysia. Another ways to apply the usage of gold dinar is to implement a reserved gold value mechanism for the purpose of stabilizing the world currency. It is also recommended for future studies to explore new legal provisions in the existing statutes on the usage of gold dinar.