Penerapan Pendekatan Pendidikan Berasaskan Qalbu dalam Pembelajaran Abad ke-21: Cabaran dan Harapan: Application of the Qalbu-Based Education Approach in 21st Century Learning: Challenges and Hopes - Mohd Nason, Amir; Hanapi, Mohd Shukri (‘Abqari Journal, 2019)
This working paper discusses the challenges of applying the Qalbu-based education approach in 21st century (PAK-21) learning. The PAK-21 concept is the main element in Malaysia’s Education Development Plan (PPPM). It emphasises on knowledge, which is one of six aspirations held by students, besides, thinking skills, leadership skills, ethics and spirituality and national identity. Qalbu-based education stresses the need to assimilate or apply, either directly or indirectly, five elements, namely love, understanding students’ needs, practicing the Sunnah, a pure soul and knowledge in the teaching and learning process. Ethical and spiritual management must have an agenda in order to meaningfully impact academic success. The involvement of teachers is vital when applying Qalbu-based education elements because its success is measured according to academic achievements, ethics and spirituality, which forms a more competent and resilient student identity. Findings indicated four main challenges, namely the aim and objective of education, the gap in applying the main element in the Philosophy of National Education, dependence on Western theories and psychology as well as the application of Islamic-based education. The realisation of a truly holistic Malaysian education system that prioritises overall achievement should be pursued with strong intent and determination. One of these efforts is through a Qalbu-based education empowerment process embedded in 21st century learning. ABSTRAK Makalah ini bertujuan membincangkan cabaran dan harapan terhadap usaha penerapan pendekatan pendidikan berasaskan qalbu dalam pembelajaran abad ke-21 (PAK21). PAK21 ialah suatu konsep yang menjadi elemen penting Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) yang menekankan lima daripada enam aspirasi murid yang menyentuh pengetahuan, kemahiran berfikir, kemahiran memimpin, etika dan kerohanian dan identiti nasional. Pendidikan berasaskan qalbu pula menekankan keperluan menerap kelima-lima elemennya iaitu kasih sayang, menyelami kehendak murid, pengamalan sunnah, kesucian jiwa dan keberkatan ilmu dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Penerapan ini boleh berlaku sama ada secara langsung mahupun tidak langsung. Pengurusan etika dan kerohanian perlu beragenda agar dapat memberi impak bermakna terhadap kejayaan akademik. Penglibatan guru diperlukan dalam mengaplikasikan elemen pendidikan berasaskan qalbu agar kejayaan tidak hanya diukur pada pencapaian akademik, tetapi turut mengutamakan etika dan kerohanian yang membentuk diri pelajar yang lebih kompeten dan berdaya tahan. Kajian kualitatif ini menemukan empat cabaran utama iaitu, tujuan dan matlamat pendidikan, kelompangan dalam penerapan elemen utama FPK, kebergantungan terhadap teori dan psikologi Barat dan usaha penerapan pendidikan berteraskan Islam. Harapan untuk melihat sistem pendidikan di Malaysia ini bersifat holistik dan mengutamakan pencapaian menyeluruh sabagai satu harapan yang perlu disusuli dengan usaha yang kuat melalui proses penerapan pendidikan berasaskan qalbu dalam PAK21.