Ancaman Ideologi Keganasan: Faktor-Faktor Penglibatan Masyarakat Malaysia dalam Kumpulan Daesh: Ideology of Terrorism’s Threat: The Factors of Malaysian Community that Involved in DAESH - Mohd hashim, Syafawani; Wan Zakaria, Wan Fariza Alyati (‘Abqari Journal, 2020)
Daesh is a new terrorist movement recently known in this millennium. It is a threat to new generation especially in Malaysia nowadays. Malaysian's involvement in this terrorist group should be taken seriously because it was a threat to the country. Various factors contribute to the involvement of Malaysians with this group. These factors need to be viewed more seriously as it can cause the state to become chaotic. Furthermore, the increase of Malaysia’s people in the Daesh group is increasing from day to day. The increase in the number of involvement with the number of arrests is different and brings concern to Malaysia. The influence and threats of this militant group is very fast and appropriate. Consequently, this study was written to examine the factors that led the society in Malaysia to be involved with this Daesh group. Daesh adalah satu gerakan kumpulan pengganas yang baru dikenali secara meluas pada alaf ini. Ianya menjadi satu ancaman kepada generasi hari ini khususnya di negara Malaysia. Penglibatan masyarakat Malaysia dalam kumpulan pengganas ini seharusnya dipandang serius kerana ianya merupakan ancaman kepada negara. Pelbagai faktor yang menyumbang kepada penglibatan rakyat Malaysia dengan kumpulan ini. Faktor-faktor ini perlulah dipandang dengan lebih serius kerana boleh menyebabkan keadaan negara menjadi huru-hara. Tambahan lagi, kadar pertambahan rakyat Malaysia dalam kumpulan Daesh ini semakin bertambah dari hari ke hari. Pertambahan jumlah penglibatan dengan jumlah penangkapan adalah berbeza dan mendatangkan kebimbangan kepada negara Malaysia. Pengaruh dan ancaman kumpulan militan ini sangat cepat dan pantas. Oleh yang demikian, kajian ini ditulis adalah untuk mengkaji akan faktor-faktor yang menyebabkan masyarakat di Malaysia terlibat dengan kumpulan Daesh ini.